babels logo
| | | |
Agenda
+ Babels meetings

Event-related
+ European SF
+ World Social Forum
+ FAME 2012 Alternative World Water Forum
+ Babels Intl. Meeting
+ Archives

Localised
+ Argentina
+ Brasil
+ Colombia
+ France
+ Italia
+ México
+ Perú
+ Uruguay
+ Tunisie
+ Egypt
+ Nederland

Long-term
+ SitPrep didactic DVDs
+ Transtrad
+ Lexicons
+ Interpretation equipment

Participate with Babels!
+ Deutsch
+ English
+ Español
+ Français
+ Italiano
+ Português
+ ελληνικά
+ Pусский
+ Română
+ Hrvatski
+ Magyar
+ Nederlands
+ Polski
+ Català
+ Latviešu


 Početna stranica > Participate with Babels! > Hrvatski

[ de el en es fr hr hu it nl pl pt ro ]

Protokol Babelsa

(Datum: 22. rujna 2005)

Ovaj dokument određuje način na koji Babels organizira svoju komunikaciju, kako unutarnju tako i vanjsku. Cilj nam je povečati transparentnost i odgovornost, izbjeći nepotrebne kontroverze putem mailova te uključiti što više osoba u Babelsove projekte.

Budite oprezni: organizacija Babelsovih projekata zahtijeva mnogo slobodnog vremena, predanost, pristup internetu i tečno izražavanje u barem dva strana jezika. Bilo bi nam drago da sudjelujete ako možete ali imajte na umu da se radi o zaista mnogo posla.

Akoželite volontirati kao prevodioc ili simultani prevodioc registrirajte se na Babelsovu bazu podataka te mi ćemo vas kontaktirati putem maila.

Sredstva:
Babels ima interne mailing liste, centralnu bazu podataka u kojoj su registrirani svi volonteri te on-line forum: http://www.babels.org/forum, chat na mreži (Instant Messaging), te wiki – virtualnu ploču. Niže ćete naći detaljnije upute kako se ti instrumenti koriste u organizaciji projekata.

Protokoli:
Babels slijedi seriju protokola kako bi osigurao transparentnost, učinkovitost, odgovornost i poštivanje privatnosti.  Protokol o komunikaciji
  Protokol o uptrebljavanju Babelsove baze podataka
  Protokol o Babelsovim internim mailing listama

Protokol o komunikaciji

Ovaj dokument određuje način na koji Babels organizira svoju komunikaciju, kako unutarnju tako i vanjsku. Cilj nam je povečati transparentnost i odgovornost, izbjeći nepotrebne kontroverze putem mailova te uključiti što više osoba u Babelsove projekte.

Preduvjet Transparentnost i povjerenje su osnove komunikacije

U svakoj fazi protokola poštuju se osnovna pravila komunikacije:

  svaki organizator projekta mora redovito obavještavati druge organizatore o svojim aktivnostima zbog veće transparentnosti i lakšeg zajedničkog donošenja odluka.

  o svakom napretku u bilo kakvom projektu treba izvjestiti Babelsovu zajednicu (vidi fazu 7). Političke odluke moraju biti detaljne i objašnjene, svaki napredak mora biti dokumentiran: čak i ako je svaki projekt autonoman, ipak ima dio odgovornosti prema ostatku mreže/zajednice.

Faza 1. / Prva Faza: E-MAIL: Traži se Babelsova suradnja

info@babels.org (ili bilo tko u Babelsu) dobije poziv da Babels sudjeluje u novom projektu. Ako je potrebno, tkogod ostvari prvi kontakt s Babelsom moze dobiti vise informacija o drugim sudionicima/aktivistima Babelsa kako bi ih upoznao s projektom prije nego se upusti u administrativne detalje. Ovdje je nepotpuna lista s korisnim informacijama (lista je samo primjer, potpuno je nepotrebno ulaziti u detalje u ovoj fazi, bitno je dobiti ideju o čemu se radi u projektu):
  koja je tema događaja? Tko ga organizira? Jedna ili više organizacija? Da li se radi o privatnom ili javnom događaju?...
  broj ljudi/osoba koje će sudjelovati: broj potrebnih simultanih prevodioca / prevodioca; potrebni jezici…
  mesto i vrijeme događaja...
  zasto je Babels potreban? Kako bi Babels trebao sudjelovati? Koliki je proračun i tko je odgovoran za cijeli događaj?...

Faza 2: MAILING LISTE: brzinsko savjetovanje i početni prijedlozi stižu putem maila

info@babels.org (ili bilo tko u Babelsu) proslijedi informaciju na zajedničku/generalnu mailing listu babels@babels.org. Ova mailing lista je generalna lista svih osoba koje su ponudile svoju pomoć pri organiziranju projekata.
babels@babels.org je otvorena za svakog tko se zeli prijaviti, postoji i lista arhiva u kojoj svatko tko se želi upisati moze pronaći sve prijašnje teme o kojima se razgovaralo. Podsjetnik: ta je lista samo za osobe koje se zele uključiti u organizaciju projekata.

Savjetujemo da tko god proslijedi informaciju napiše i svoje prvo mišljenje o projektu: da li smatraju da je projekt zanimljiv za Babels ili da ga Babels ne bi trebao organizirati ali da je možda zanimljiv za nekog drugog u Babelsu. To prvo mišljenje može biti i vrlo kratko ali je svejedno korisno kao stimulus za prve rasprave o projektu.

Ako netko smatra da bi projekt mogao biti zanimljiv za Babels, slobodno može reagirati preko mailing liste te obrazložiti pozitivne i negativne strane Babelsova sudjelovanja. naravno dok god se radi o konstruktivnim kritikama ili konstruktivnim prijedlozima.

Ako netko smatra da projekt nije za Babels ali da bi mogao zanimati nekog iz Babelsa, trabao bi preko mailing liste obrazložiti svoje misljenje. Svatko može reagirati i sam se uvjeriti da li je projekt vrijedan veće pažnje. Ako nakon dva dana nitko ne pokaže interes, projekt se moze objaviti na forumu s objašnjenjem zasto je odbačen. U tom slučaju, nema daljnje rasprave na mailing listi: ako je netko zainteresiran za projekt može se preko foruma povezati s organizatorima, itd., bez da je to “Babelsov projekt”.

Ako projekt podrži nekoliko osoba na mailing listi, a nekoliko opet ospori, sve se rješava ili dogovorom kojim se oni koji žele mogu uključiti u projekt ili ako se dogovor ne postigne, sve se rješava raspravom na forumu.
Jednom kad se prijedlog projekta nađe na forumu, zainteresirani se mogu javiti organizatoru da volontiraju, iako to nije “Babelsov projekt”.

Ovino o tipu/prirodi projekta, vrijeme rasprave na forumu se ne bi trebalo odužiti na preko dva tjedna. Nakon tog vermena, inicijator prijedloga bi trebao organizatoru poslati službenu izjavu u kojoj bi manje-više trebalo pisati: “Da, Babels će sudjelovati.” ili “Ne, Babels neće sudjelovati ali sve informacije o vašem projektu/događaju su na forumu i dostupne svim zainteresiranim volonterima koji žele sudjelovati u svoje ime a ne kao Babels.”

Ako nakon dva tjedna nitko na mailing listi nije pokazao interes za novi prijedlog projekta, prijedlog se smatra “prihvačenim”. Svejedno će na listu biti poslana još jedna zadnja poruka kao podsjetnik da se poćelo s radom na novom projektu te ako nema protivnog mišljenja, prijedlog će se smatrati prihvačenim 48 sati nakon dospijeća tog zadnjeg maila.

Faza 3: WIKI i CHAT: predlaže se nacrt opisa i poziva za volontere

Ako je postignut dogovor u vezi s projektom na Babelsovoj mailing listi babels@babels.org (drugim riječima: ako nitko nema valjani razlog za odbijanje projekta od strane Babelsa), u tom slučaju bilo tko tko je zainteresiran za projekt može početi raditi na njemu. Za početak potrebno je naćiniti nacrt projekta, tj. opisati ga na wiki, sa svim potrebnim informacijama ( što se tiće logistike i politike: objašnjavajući tko? kako? zašto?) te s pozivom za volontere. Wiki je sredstvo koje olakšava suradnju oblikujući zajedničke dokumente.

Na kraju procesa potrebno je stvoriti dokument kojim se projekt prezentira svima. Taj se dokument salje na Babelsovu web stranicu. Osim toga, potrebno je stvoriti dokument kojim se pozivaju volonteri (sa točnim kriterijima gdje god je to moguće). Naravno, oba se dokumenta mogu spojiti u jedan.

U slučaju da je projekt zanimljiv ali se nitko ne javi za volontirati kao glavni organizator, onda se savjetuje da se sve korisne informacije objave na forumu kako bi bile dostupne svima te da se naglasi da se traži glavni organizator. Ako se babels@babels.org zajednica ne protivi, poruka se može poslati u bazu podataka kao poziv novim organizatorima za razvijanje projekta.

Može se download-ati uputstvo s uputama za korištenje Babels wiki-ja:

Wiki Userguide (EN)

Babelsov chat organizatori mogu koristiti i kao mjesto rasprave o projektu.

Faza 4: WEB STRANICA: projekt se stavlja na web stranicu

Sljedeci korak je objava tih documenta na Babelsovoj sluzbenoj web stranici tako da ih svi mogu vidjeti. Budući da ti dokumenti ne služe samo za informiranje vec i kao arhiva, važno je da budu prevedeni na nekoliko jezika.
Ako je potrebno, kreira se nova kontakt-adresa na koju se mogu javit oni koji zele vise informacija o projektu. Organizatori projekta su odgovorni za davanje odgovora na pitanja poslana putem maila na kontakt-adresu.

Možete download-ati uputstvo s uputama za administratore Babelsove web stranice:

Website Userguide (EN)

Faza 5: BAZA PODATAKA: projekt se slaže u bazu podataka te se poziva volontere da se upišu

Formira se nova lista u Babelsovoj bazi podataka za taj određeni projekt. Poziv volonterima (prethodno oblikovan na wiki-ju te kopiran na web stranicu) se šalje putem baze podataka na Info Babels. U pozivu se mogu navesti kriteriji ovisno o potrebama projekta. Na primjer, ako se projekt radi u Italiji, poziv se može uputiti samo onima koji žive u Italiji. Volonteri koji dobiju mail mogu se upisati na listu za sljedeći projekt ako su zainteresirani.
Tko god počne s organizacijom, mora surađivati i s volonterima koji su se prijavili na listu. Takav način rada poštuje privatnost osoba: nije poželjno kontaktirati ljude koji nisu pokazali interes za sudjelovanje u projektu. A zainteresiranost za sudjelovanje u projektu se pokazuje upisujući se na listu dotičnog projekta (ili obračajući se na kontakt-adresu).
Organizatori projekta neka prouče Upute za korištenje protokola za baze podataka.

Faza 6: FORUM: o projektu se raspravlja dalje na forumu

Stvara se nova tema na forumu za sve one koji žele raspravljati o projektu, podijeliti informacije, itd.
Ako je projekt odbijen ili osporen u ranim fazama, u tom slučaju argumenti se ponovno raspravljaju na forumu kako bi bili svima dostupni te bi tako svi mogli donijeti svoje zaključke. U ovoj fazi, ako se ne postigne dogovor o službenom sudjelovanju Babelsa u projektu, svatko moze kontaktirati organizatora ili ostale zainteresirane za volontiranje u svoje ime. Forum je mjesto otvoreno za raspravu i za donošenje osobnih odluka: ako netko želi sudjelovati u projektu kojeg mnogi u Babelsu osporavaju, slobodan je to učiniti, sudjelujući, naravno, u svoje ne u Babelsovo ime.

Faza 7: WEB STRANICA i BABELOG: stvara se izvješće i objavljuje na web stranici
Ako projekt postane Babelsov, važno je da se izvješće (ili njih više) doda na web stranicu po završetku projekta, kako bi se naučile lekcije iz prethodnog projekta
Pišući izvješća, upotrebljavaju se wiki i forum, te već gotova izvješća (na raznim jezicima) se onda
Objavljuju na web stranici kako bi bili svima dostupni. Ako nastanu novi projekti iz onog koji je upravo završio, cijeli konzultativni proces se mora ponoviti. Time se osigurava da informacija o novim projektima stigne do svih.

Personalizirana izvješća (sa mnogo slika) se mogu također staviti na baBeLOG.


Korištenje Protokola o bazi podataka

Ovaj protokol povećava transparentnost i odgovornost, osnove Babelsovih projekata, u korištenju osobnih podataka ljudi s kojima surađuju. Ovaj protokol povećava i broj volontera na raspolaganju za manje projekte, održavajući registracijski proces svima jednostavnim i jasnim.

Sadržaj protokola:
  sastavljen je novi projekt. Vidjeti Protokol Komunikacije za detalje.
  Babels-Tech stvara listu i administracijsku grupu za novi projekt. Projekt bi trebao imati rokove (ako su održivi) tako da se zna do kad se mogu sakupljati volonteri. Na primjer, ako forum završava 31. ožujka, projekt također treba završiti 31. ožujka a lista se treba skinuti sa registracijske stranice istog tog dana (što ne znaći da je izbrisana). Projekt mora biti detaljno opisan.
  Administracijska grupa šalje poruku volonterima koristeći se projektnom listom (Info Babels) u kojoj objašnjavaju novi projekt, i daju mogucnost volonterima da se prijave ako zainteresirani.
  Projekt organizira administracijska grupa sa projektnom listom. Lista se upotrebljava i za kontaktiranje volontera koji se prijave na novu listu, tj. za novi projekt. Administracijska grupa ima detaljan uvid u dosjee volontera.
  Po završetku projekta, lista se miće sa registracijske stranice a administracijska grupa vezana za dotični projekt se uskoro raspušta. Ako projekt dobije novi oblik, bilo bi poželjno da se stvori novi projekt kako bi se dozvolilo više/drugim ljudima da volontiraju te protokol se mora ponovno proći.

Kompletni protokol je dostupan na wiki-ju.


Protokol o Babelsovoj internoj mailing listi

Ovim se dokumentom definira način na koji se odvija interna komunikacija u Babelsu. Cilj je povečati transparentnost te proširiti pristup, štiteći osobne podatke u isto vrijeme od znatiželjnika. Ovaj dokument ne spada pod upute za korištenje.

Upozorenje: ovaj protokol je upućen samo osobama koje žele sudjelovati u orgnizaciji događaja. Ako netko želi sudjelovati samo kao volonter ili prevodioc, molimo ga da se NE prijavljuje na ove liste. Umjesto toga, posjetite Babelsovu bazu podataka. Interne liste za raspravu su namijenjene samo onima koji žele organizirati, često počevši i do par mjeseci unaprijed, neki Babelsov događaj.

Uvod
Babels koristi mailing listu za pripremanje događaja. Govorimo o listi koristeći samo njeno ime, a ne cijela adresa (na primjer: lista babels-de se odnosi na babels-de@babels.org što je isto kao i babels-de@lists.babels.org). Postoji više vrsta Babelsovih lista:

lista za kontakte
Primjer: babels-ar, babels-el, babels-fr, fsesf, info, transtrad, voc...
To su liste putem kojih volonteri mogu postavljat bilo kakva pitanja. U biti, ti “kontakt mailovi” nisu prave mail adrese nego liste. Te liste uglavnom nisu za raspravu. Ako ih projektna grupa poželi upotrijebiti jos i kao liste za raspravu osim kao kontakt liste slobodni su to učiniti.

liste za zatvorene projekte
Na primjer: babels, esf06, caracas06...
Te liste koriste organizatori projekta za raspravu pojedinih tema vezanih za projekt bez vanjskih uplitanja (spam). To su liste za raspravu. Samo oni koji su prijavljeni mogu slati poruke na ovu listu.

liste na koje stizu mailovi s drugih lista
Na primjer: esf-liste, ic-liste, fsmed-liste,...
Te liste se koriste za primanje mailova izvana, ne s Babelsovih nego s drugih mailing lista. One sluze kao “odlagalište” mailova pristiglih s drugih službenih mailing lista. To nisu liste za raspravu te prijavljeni nemogu slati mailove na te liste.

Protokol

Stvaranje i brisanje liste
Stvara se lista koja ovisi o potrebama Babelsova projekta. Svaki projekt moze imati i nekoliko lista ako je potrebno. Sve liste kreira Babels-Tech. Molimo vas da pošaljete babels-tech@babels.org vaše zahtjeve, opis svrhe liste i ostale potrebne informacije. Stvaranje liste ovisi o odobrenju projekt, vidi Protokol Komunikacije.
Jednom kad je projekt gotov, lista se briše. Kontaktirajte Babels-Tech, oni će vam objasniti kako ćete to učiniti.

Administracija i moderacija
Svaki projekt je odgovoran za vođenje i moderiranje svoje liste/a. Organizatori projekta mogu prepustiti taj nezahvalan posao jednom ili više ljudi. Administarcija i/ili moderiranje liste se sastoji od održavanja i mijenjanja njene konfiguracije, prijavljivanja/odjavljivanja prijavljenih osoba te filtriranjem mailova koji su stigli na listu (najčešće spam-mailove koje treba blokirati, a ponekad i pravi mailovi koji su iz nekog razloga čekali odobrenje).
Ako administratori i moderatori liste ne rade svoj posao kako treba, molimo vas da to odmah prijavite Babels-Tech –u kako bi se taj posao mogao povjeriti drugoj osobi.

Pozivanje volontera
Jednom kad je projekt spreman za uputiti poziv volonterima, važno je provjeriti da li polje “reply-to”(odgovori) sadrzava adrese osoba sa liste za kontakte za taj projekt. Inaće će svi odgovori otići Babels-Tech –u koji je ionako preplavljen mailovima i moglo bi se desiti da se odgovori zagube. Babels-Tech može proslijediti te mailove ali nije uvijek jasno kome it treba proslijediti, i tako se stvara gomila nepotrebnog posla. Tako da je vrlo važno paziti.

Pitanja privatnosti

Liste mogu i moraju biti zaštićene.

Ulaz na listu prijavljenih (također znano kao “roster”)
“Roster” je dostupan svima koji su prijavljeni i služi kao zaštita mailova s kontakt liste od spam poruka. U rijetkim slučajevima, na primjer, na liste na koje stižu mailovi s drugih lista, roster nije dostupan svima: nepotrebno je vidjeti tko je na tim listama jer su to ionako samo liste za čitanje.

Pristup u arhivu
Arhivi su privatni zbog zaštite osobnih podataka koji se mogu nalaziti u mailovima a koje bi mogli pokupiti pretraživaći (google, yahoo, itd...)
<Na primjer: babels-ww poziva ljude da volontiraju na Socijalnom Forumu WW. Volonteri odgovaraju na poziv šaljući organizatorima svoje ime, brojeve telefona, adrese. Ako su arhivi javni, sve ce informacije biti dostupne putem bilo kojeg pretraživaća.

Prijava na glavnu “babelsovu”listu
“Babelsova”lista je otvorena za sve koji žele sudjelovati i izdvojiti svoje vrijeme za organizaciju ili pomoć u Babelsovim projektima. Ovo je jedina lista na kojoj se izmjenjuju informacije sa ostalim zemljama te tokom cijele godine. Može biti vrlo aktivna te je često potrebno čak i do par tjedana kako bi se u potpunosti razumjelo o čemu se raspravlja na listi. To je centralna mailing lista za Babelse: koristi se za raspravu i objavu svih važnih pitanja koja se tiću Babelsa. Ako ste prijavljeni na druge interne mailing liste, preporuča se da se prijavite i na ovu.

Sve Babelsove interne mailing-liste za organizatore projekta se mogu naći na: http://listserv.babels.org/sympa/in...

 
Verzija za tiskanje Verzija za tiskanje
logo_spip firefox css xhtml | Redakcija problemes | Mapa weba | top