babels logo
| | | |
Agenda
+ Babels meetings

Event-related
+ European SF
+ World Social Forum
+ FAME 2012 Alternative World Water Forum
+ Babels Intl. Meeting
+ Archives

Localised
+ Argentina
+ Brasil
+ Colombia
+ France
+ Italia
+ México
+ Perú
+ Uruguay
+ Tunisie
+ Egypt
+ Nederland

Long-term
+ SitPrep didactic DVDs
+ Transtrad
+ Lexicons
+ Interpretation equipment

Participate with Babels!
+ Deutsch
+ English
+ Español
+ Français
+ Italiano
+ Português
+ ελληνικά
+ Pусский
+ Română
+ Hrvatski
+ Magyar
+ Nederlands
+ Polski
+ Català
+ Latviešu


 Prima pagină > Participate with Babels! > Română

[ de el en es fr hr hu it nl pl pt ro ]

Protocoalele Babels

(Data: 22 septembrie 2005)

Acest document subliniază modul în care babels procedează cu privire la comunicarea internă şi externă, scopul fiind de a mări tranparenţa şi răspunderea, de a evita controversele inutile prin email şi de a determina tot mai multe persoane să se implice în fiecare proiect întreprins de Babels.

Atenţie : Organizarea proiectelor Babels necesită timp, implicare, acces la internet şi fluenţă în cel puţin două limbi. Puteţi participa dacă doriţi, dar atenţie: este multă muncă!

Dacă doriţi doar să participaţi ca interpret sau traducător voluntar, vă rugăm să vă înregistraţi în baza de date a reţelei Babels; aşteptaţi apoi să fiţi contactat(ă) prin email.

Instrumente:
Babels deţine liste sau grupuri de discuţii, o bază de date centrală în care sunt înregistraţi toţi voluntarii, un forum on-line, o cameră de chat (numiă Mesagerie Instantanee), precum şi un suport WIKI („tablou virtual” sau „platformă colaborativă”). Pentru mai multe informaţii, vezi mai jos cum se folosesc aceste instrumente în organizarea de proiecte.

Protocoale:
Babels ţine cont de un număr de protocoale pentru a asigua transparenţă, eficienţă, rapundere şi respect vizavi de natura secretă a datelor personale.


  Protocolul de comunicare
  Folosirea bazei de date Babels : Protocol
 

Protocolul asupra listelor de discuţii interne ale reţelei Babels


Protocol de comunicare

Acest document subliniază modul în care babels procedează cu privire la comunicarea internă şi externă, scopul fiind de a mări tranparenţa şi răspunderea, de a evita controversele inutile prin email şi de a determina tot mai multe persoane să se implice în fiecare proiect întreprins de Babels.

Preambul: tranparenţa şi încrederea ca bază a comunicării
La fiecare etapă a protocolului se veghează la respectarea regulilor de bază ale transparenţei:
 fiecărui organizator de proiect i se cere să comunice în şod regulat toate informaţiile necesare despre ceea ce face. Acest lucru serveşte la asigurarea transparenţei şi luării de decizii colective.
 fiecărui proiect i se cere să furnizeze în mod regulat rapoarte de evoluţie întregii comunităţi Babels (vezi Etapa 7). Deciziile politice trebuie să fie explicate în detaliu, iar evoluţia să fie documentată: chiar dacă fiecare proiect beneficiază de un înalt grad de autonomie, el este „răspunzător” în faţa întregii reţele.

Etapa 1: EMAIL: Participarea reţelei Babels

Info(@)babels.org (sau oricine altcineva din reţea) primeşte o cerere de participare la un nou proiect. Dacă este necesar, persoana care primeşte prima oară acest mesaj de participare va cere inforşaţii suplimentare pentru ca restul membrilor Babels să înţeleagă despre ce este vorba în noul proiect, fără a intra însă în detalii birocratice. Iată o listă inexhaustivă cu ceea ce este util de ştiut (aceată listă este doar un exemplu; este inutil de a da alte detalii la acest nivel al protocolului, scopul fiind de a oferi o idee generală asupra proiectului):
 Despre ce este vorba în acest eveniment? Cine îl organizează, participă una sau mai multe organizaţii? Este un eveniment public sau privat?
 Numărul de persoane care participă;numărul necesar de interpreţi/traducători; limbile solicitate etc.
 Unde şi când se desfăşoară evenimentul?
 De ce organizatorii solicită ajutor din partea reţelei Babels? Cum văd organizatorii ajutorul solicitat? Care este bugetul alocat şi cine este responsabil? Etc.

Etapa 2: LISTELE (GRUPURILE) DE DISCUŢII: O consultare rapidă si propuneri iniţiale sunt făcute prin email

Info(@)babels.org (sau altcineva) retransmite toate aceste informaţii tuturor celor care figurează pe lista de discuţii generală babels(@)babels.org. Pe aceată listă figurează numele tuturor persoanelor care îşi oferă serviciile în organizarea proiectelor babels.
babels(@)babels.org este deschis tuturor celor care doresc să se înscrie şi există chiar şi arhive de astfel de liste care permit fiecărui nou membru să urmărească ceea ce s-a discutat pe acea listă. Atenţie: această listă este destinată numai celor care doresc să organizeze noi proiecte.

Persoana care retransmite informaţiile este sfătuită să îşi exprime opinia în legătură cu noul proiect: dacă este sau nu interesant pentru Babels; dacă este un proiect care n-ar trebui să fie organizat de Babels dar care ar putea prezenta interes pentru membrii Babels. Această primă evaluare poate fi foarte scurtă, dar este foarte important ca ea să dea startul la o discuţie mai amplă asupra proiectului.

Dacă este vorba despre un proiect interesant pentru Babels, fiecare persoană este invitată să îşi exprime părerea folosind pentru aceasta lista de discuţii pentru a cântări voturile pro şi cele contra referitoare la participarea reţelei Babels, atâta timp cât fiecare mesaj lansează o critică constructivă sau propuneri concrete.

Dacă proiectul nu pare a fi interesant pentru Babels, dar există persoane interesate, ele ar trebui să furnizeze motive suficiente pentru folosirea listelor de discuţii. Fiecare este liber să reacţioneze şi să verifice dacă proiectul poate fi luat din nou în considerare. Dacă în termen de două zile nimeni nu îşi manifestă interesul, proiectul va fi prezentat în cadrul forumului însoţit de o notă în care se vor specifica motivele „respingerii” ca proiect dirijat de Babels. În acest caz orice dezbatere lansată pe lista de discuţii va fi anulată, dar dacă sunt totuşi persoane interesate, ele pot folosi forumul pentru a intra în contact cu organizatorii, fără a fi însă vorba despre o implicare la nivel de reţea.

Dacă există totuşi persoane înscrise pe lista de discuţii care susţin proiectul, iar altele îl contestă vehement, există două posibilităţi: 1) să se ajungă la un consens şi astfel celor interesaţi li se va permite să continue proiectul; 2) să nu se anjungă la nici un consens, dar o dezbatere să continue totuşi în cadrul forumului. Odată ce propunerea de proiect e lansată pe forum, persoanele interesate pot oricând lua legătura cu organizatorii, oferindu-se astfel ca voluntari în nume propriu şi fără nici o implicare din partea reţelei Babels.

În funcţie de natura proiectului, Babels dispune de maximum două săptămâni pentru a hotărî dacă se angajează sau nu în noul proiect. La sfârşitul acestei perioade persoana care a propus prima oară proiectul va trimite un răspuns oficial organizatorilor. În esenţă, răspunsul este de forma: „ Da, Babels se angajează” sau „Nu, Babels nu nu se angajează, dar toate informaţiile cu privire la evenimentul dumneavoastră sunt propuse în cadrul forumului şi astfel unii dintre voluntari vă vor contacta direct dacă sunt interesaţi să participe în nume propriu şi nu ca membri Babels”.

Dacă în termen de două săptămâni nimeni nu se manifestă în legătură cu noua propunere,aceasta este considerată „ca acceptată”. Totuşi, un ultim mesaj va fi tranmis celor înscrişi pe listă pentru a le reaminti că un nou proiect a fost luat în considerare şi că, dacă nu există nici o părere contrară, propunerea va fi considerată ca acceptată la 48 de ore după ce prezentul mesaj a fost transmis.

Etapa 3: WIKI şi CHAT: Se elaborează o descriere şi un apel la voluntari

Dacă toate persoanele înscrise pe listele de discuţii babels(@)babels.org sunt de acord asupra proiectului ( altfel spus, dacă nimeni nu prezintă motive suficiente împotriva participării la proiect), atunci orice persoană interesată poate începe să lucreze la noul proiect. Pentru aceasta se vor elabora o descriere şi un apel la voluntari folosind wiki şi toate informaţiile necesare (atât logistice cât şi politice: să se explice cum, cine, ce, dar şi de ce...). WIKI este o platformă colaborativă care facilitează elaborarea documentelor colective.

La finalul acestui proces, proiectul va fi prezentat tuturor printr-un document care va fi transmis pe websitul Babels. Un alt document conţinând apelul către voluntari va fi tranmis în acelaşi timp (se vor preciza criteriile exacte ori de câte ori este nevoie). Bine înţeles ambele documente pot fi unite într-unul singur.

În cazul în care proiectul pare interesant dar nici un voluntar nu se oferă să se angajeze ca organizator, este recomandat ca toate informaţiile să fie prezentate în cadrul forumului şi astfel să se explice tuturor celor care iau cunoştinţă de noul proiect că este nevoie de organizatori. Dacă nici o obiecţie nu survine din partea comunităţii babels(@)babels.org, un mesaj poate fi trimis către baza de date cu scopul de a găsi noi organizatori.

Descărcaţi un ghid al utilizatorului pentru a folosi platforma colaborativă Babels:

Wiki Userguide (EN)

Pagina de chat poate fi de asemenea folosită în vederea discutării proiectului de către organizatori.

Etapa 4: WEBSITE: Proiectul este lansat pe sit (websit sau website)

Aceste documente sunt propuse pe situl oficial Babels pentru toată lumea. Cum aceste documente servesc nu doar ca informaţie ci şi ca arhive a realizărilor reţelei, este important ca ele să fie prezentate în mai multe limbi.
Dacă este necesar, o nouă adresă de contact poate fi creată pentru ca orice persoană să poată scrie în caz de nevoie pentru a obţine informaţii suplimentare despre proiect. Organizatorii vor avea ca sarcină să răspundă mesajelor trimise la această nouă adresă.

Descărcaţi un ghid al utilizatorului pentru administratorii websitului Babels:

Website Userguide (EN)

Etapa 5: BAZA DE DATE: proiectul este lansat în baza de date şi un mesaj este trimis voluntarilor pentru a se înscrie

O nouă listă este inclusă în baza de date Babels pentru noul proiect. Apelul la voluntari (mai devreme elaborat pe platforma colaborativă WIKI, iar apoi copiat pe sit) este trimis acestora pe „Info Babels”, folosind baza de date. Apelul poate fi lansat folosind mai multe criterii în funcţie de nevoile proiectului. De exemplu, dacă este un proiect care vizează Italia, apelul poate fi transmis doar celor care locuiesc în Italia. Voluntarii care primesc acest mesaj se pot înscrie pentru noul proiect dacă sunt interesaţi.
Oricine începe organizarea proiectului lucrează în consecinţă cu acei voluntari care s-au înscris pe lista de proiect. Acest lucru asigură respectul faţă de confidenţialitatea datelor persoanelor implicate: în mod normal nu este permis contactul personal cu cei care nu s-au arătat interesaţi de proiect. Acest interes este demonstrat prin înscrierea pe lista de proiect (sau scriind la adresa de contact)
Vezi Folosirea protocolului asupra bazei de date pentru a înţelege în detaliu cum trebuie folosită baza de date de către organizatori.

Etapa 6: FORUMUL: Proiectul este în continuare discutat în cadrul forumului

Un nou subiect este creat în cadrul forumului pentru toţi cei care doresc să dezbată noul proiect sau să împărtăşească informaţiile.
Dacă proiectul a fost respins sau disputat pe parcursul etapelor anterioare, atunci argumentele vor fi reproduse în cadrul forumului pentru ca fiecare să poată trage o concluzie proprie. La acest nivel, dacă nu se ajunge la un consens în ceea ce priveşte participarea oficială a reţelei Babels la noul proiect, persoanele interesate pot contacta organizatorii sau pe cei care vor să participe ca voluntari în nume propriu. Forumul este un spaţiu deschis de discuţie şi de luare de decizii personale: orice persoană interesată de participarea la un proiect la care babels se opune, este liberă să se implice în nume propriu şi nu ca membru Babels.

Etapa 7: WEBSITE şi BABELOG: rapoartele sunt elaborate şi publicate on-line

Dacă proiectul înaintează sub tutela reţelei Babels, este necesar ca un raport (sau mai multe rapoarte) să fie adăugat pe sit la finalul proiectului pentru a furniza informaţii despre implementarea noului proiect, precum şi despre concluziile care s-au putut trage din acesta. Pentru elaborarea rapoartelor sunt folosite platforma WIKI şi forumul, iar rapoartele finale (prezentate în mai multe limbi) sunt expuse tuturor pe sit. Dacă noi proiecte rezultă din ultimul proiect, atunci va reîncepe un nou proces de consultare. Acest lucru garantează că toată lumea este informată despre existenţa unor noi proiecte. Mai multe rapoarte personalizate (şi numeroase imagini) pot fi lansate pe BabeLOG.


Folosirea bazei de date Babels: protocol

Acest protocol măreşte transparenţa şi răspunderea organizatorilor de proiecte în folosul datelor personale ale participanţilor. Acest protocol măreşte de asemenea rezerva de voluntari disponibili pentru proiecte mai mici, făcând în acelaşi timp ca procesul de înregistrare să fie clar şi simplu pentru toţi.

Protocol: linii generale

  1. Un nou proiect este creat. Pentru mai multe detalii vezi Protocolul de comunicare.
  2. Babels-Tech creeză, în vederea participării la noul proiect, o nouă lista şi un nou corp administrativ. Proiectul va presupune anumite termene (dacă este aplicabil) aşa încât noi vom şti când trebuie să se încheie procedura de recrutare a voluntarilor. De exemplu, dacă un forum ia sfârşit pe 31 martie, proiectul va trebui să se încheie tot pe 31 martie, iar lista va fi retrasă de pe pagina de înregistrare la acea dată (ceea ce nu înseamnă că lista este suprimată). Descrierea proiectului va trebui să fie foarte clară.
  3. Administratorul general trimite un mesaj voluntarilor care folosesc listele generale („Info Babels”) pentru a-i informa asupra creării noului proiect şi pentru a le explica faptul că toţi voluntarii trebuie să subscrie la noul proiect dacă sunt interesaţi.
  4. Proiectul este organizat de un administrator care lucrează în colaborare cu lista nou creată. Ea serveşte contactului cu voluntarii care au ales să subscrie la noul proiect. Administratorul poate verifica dosarele voluntarilor în detaliu.
  5. Odată proiectul terminat, lista este retrasă de pe pagina de înregistrare, iar documentul de administrare a proiectului este suprimat la puţin timp după aceea. Dacă proiectul capătă o nouă formă, un alt proiect va trebui creat aşa încât mai multe persoane să se poată oferi ca voluntare, protocolul fiind din nou aplicat.

Protocolul este prezentat în întregime pe platforma WIKI.


Protocolul asupra listelor de discuţii interne din cadrul reţelei Babels

Acest document pune în evidenţă maniera de lucru a reţelei Babels în termeni de comunicare internă cu scopul de a mări transparenţa şi accesibilitatea, şi în acelaşi timp de a proteja informaţiile de orice persoană rău intenţionată. Acest document nu este un ghid de utilizare.

AVERTISMENT: Acest protocol este destinat numai acelora care doresc să participe la organizarea de evenimente. Dacă doriţi doar să participaţi ca interpret şi/sau traducător voluntar, vă rugăm să NU subscrieţi la nici una din aceste liste. Vă invităm însă să consultaţi baza de date a reţelei ->http://registration.babels.org]
Listele interne sunt destinate doar celor care doresc să organizeze, adesea cu luni de zile înainte, un proiect Babels.

Introducere

Babels foloseşte listele de discuţii pentru pregătirea de evenimente. Ne vom referi la o listă prin simpla folosire a numelui său şi nu întreaga adresă (de exemplu, lista babels-de reprezintă babels-de@babels.org, ceea ce echivalează cu babels-de@lists.babels.org). Există mai multe tipuri de liste folosite de Babels:
1) liste de contact public
De exemplu, babels-ar, babels-el, babels-fr, fsesf, info, transtrad, voc etc.
Acestea corespund adreselor de contact („contact emails”) la care voluntarii pot transmite orice remarcă, sau adreselor la care trimit răapunsurile la apeluri. Aceste adrese de contact sunt în realitate nişte liste care în mod normal nu sunt folosite pentru dezbateri. Totuşi, dacă un grup doreşte, le poate folosi în plus în acest scop (ca liste de discuţii).

2) liste de proiect închise
De exemplu, babels, esf06, caracas06 etc..
Acestea sunt folosite de organizatorii de proiecte pentru a dezbate diverse aspecte legate de proiectul ăntreprins fără amestec din exterior (spam). Sunt nişte liste de discuţii la care pot trimite mesaje doar cei care au subscris.

3)liste de recepţie a mesajelor de la alte liste
De exemplu, esf-listas, ic-listas, fsmed-listas etc..
Aceste liste sunt întrebuinţate pentru recepţia de mesaje de la grupuri de discuţii din afara reţelei Babels şi servesc drept depozit pentru mesajele trimise de la alte liste oficiale. Acestea nu reprezintă grupuri de discuţii şi în consecinţă celor înscrişi nu le este permis să expedieze mesaje la aceste liste.

Protocol

Crearea şi suprimarea unei liste
O listă este creată în funcţie de nevoile unui proiect. Fiecare proiect poate dispune de mai multe liste dacă este necesar. Toate listele sunt create de Babels-Tech. Pentru informaţii suplimentare vă rugăm să adresaţi mesajele dumneavoastră la babels-tech @babels.org. Crearea unei liste este dependentă de aprobarea unui proiect (vezi Protocolul de comunicare).
Odată proiectul terminat, lista va fi suprimată. Pentru alte detalii, vă rugăm să contactaţi Babels-Tech.

Administrarea şi moderarea unei liste
Fiecare proiect este responsabil de coordonarea şi moderarea listelor de care dispune. Organizatorii pot delega această sarcină anostă uneia sau mai multor persoane. Administrarea şi moderarea unei liste constă în verificarea şi schimbarea configuraţiei listei respective, verificarea mesajelor de aderare/inaderare (subscribe/unsubscribe), precum şi în filtrarea mesajelor trimise către listă (de obicei un spam care trebuie înlăturat, uneori mesaje legitime care au fost păstrate cu un anumit scop pentru aprobare).
Dacă moderatorii sau administratorii de liste adoptă un comportament inadecvat sau dacă îşi părăsesc posturile, vă rugăm să vă adresaţi imediat serviciului Babels-Tech, astfel încât administrarea noului proiect să poată fi delegată unei noi persoane.

Lansarea apelurilor la voluntari
Când un proiect este gata pentru lansarea apelurilor la voluntari, este important să se verifice că în câmpul „reply-to” („răspunde”) sunt incluse toate adresele de pe lista publică furnizată pentru proiectul respectiv. În caz contrar, toate răspunsurile se întorc la babels-tech, ceea ce va aglomera lista deja destul de încărcată şi înseamnă că aceste răspunsuri pot dispărea. Babels-tech poate retransmite răspunsurile, dar nu este întotdeauna foarte clar cui trebuie să fie retransmise. Unele pot fi pur şi simplu pierdute şi este deci o muncă anostă şi inutilă care nu ne face decât să pierdem timp preţios. Vă recomandăm să acordaţi mare atenţie acestui aspect.

Câteva reguli de confidenţialitate

Listele pot fi şi chiar trebuie să fie protejate

Accesul la lista de aderenţi („subscribers”), cunoscută şi sub numele de „roster” (sau „registru”)
Roster-ul este de cele mai multe ori accesibil doar persoanelor înscrise (aderenţi) cu scopul de a le proteja mesageria de „spambots” (programe care „fură” adrese de internet prin intermediul paginilor web). În cazuri rare ca cel al listelor de recepţie de mesaje de la alte liste, roster-ul nu este accesibil oricui. Este inutil de verificat cine apare pe liste întrucât acestea sunt simple liste de lectură („read-only lists”).

Accesul la arhive
Arhivele sunt de cele mai multe ori private pentru a asigura astfel o protecţie cât mai mare a informaţiilor conţinute în mesaje împotriva sustragerii de către motoarele de căutare.
Exemplu: babels-ww trimite un apel către toţi cei care vor să participe ca voluntari pentru Forumul Social din WW. Voluntarii la rândul lor îşi adresează răspunsurile către acea listă sau acel grup care deţine toate datele lor personale (nume, adresă, telefon). Dacă arhivele sunt publice, toate aceste informaţii vor fi accesibile întregului public folosind oricare din motoarele de căutare.

Înscrierea pe lista generală „babels”

Lista „babels” est deschisă tuturor membrilor care sunt dispuşi să se investească mai mult în organizarea proiectelor Babels. Este singura listă folosită pentru schimbul informaţiilor la nivel internaţional pe tot parcursul anului. Se înţelege că este nevoie de mobilizare şi săptămâni de pregătire pentru a clarifica anumite aspecte care sunt dezbătute în cadrul grupului de discuţii. Este vorba de lista de discuţii centrală a reţelei Babels folosită pentru dezbaterea şi anunţaea tuturor subiectelor din cadrul reţelei. Dacă aţi subscris la o altă listă de discuţii, vă recomandăm să vă înregistraţi şi pe această listă centrală.
Toate listele interne puse la dispoziţia organizatorilor de proiecte pot fi găgite la adresa următoare:
http://listserv.babels.org/sympa/in...

 
Versiunea imprimabilă Versiunea imprimabilă

În aceaşi rubrică

logo_spip firefox css xhtml | Secţiunea protejată problemes | Harta site-ului | top